Eksperimentų savaitė "Jaunasis Vaduvos tyrinėtojas"

Balandžio 8-15 d. Vilniaus Vaduvos darželyje-mokykloje vyko eksperimentų savaitė – Jaunasis Vaduvos tyrinėtojas”. Grupių ugdytiniai kartu su pedagogais tyrinėjo, susipažino su įvairiais eksperimentais.

Pagrandukų grupės vaikai atliko eksperimentą - Daug karšto oro" ir įsitikino, kad oras butelyje šyla ir plečiasi, pripūsdamas balioną. Šiltas oras užima daugiau vietos, nei toks pat kiekis šalto oro. Antrasis eksperimentas - Nesumaišomi skysčiai” padėjo vaikams suprasti, kad vanduo ir aliejus niekada nesusimaišo.

„Smalsučių“ grupės priešmokyklinukai tapo tikrais mokslininkais ir atliko tyrimą, jį fiksavo ir

išsikėlė išvadas. Tyrimo objektu tapo kiniško kopūsto lapai – „Ar gali sugerti spalvą ir tapti

kitokios spalvos?“. Tikrai taip!!! Pirmąją valandą jie įgavo blyškią spalvą, o dienos pabaigoje

lapai tapo itin ryškūs ir žaismingi. Ar galime balione pagaminti elektrą? Ir kiek ir kokių daiktų įelektrintas gali pakelti? Priešmokyklinukai įrodė, kad tai įmanoma ir žaidimo objektu tapo draugų plaukai.

Giliukų” grupė tyrinėjo „Kaip atsiranda muilo burbulai?“

Kadangi burbulas prisipildo šilto oro iš mūsų plaučių, kuris yra lengvesnis už aplinkos kambario orą, tai išpūstas burbulas tuojau kyla į viršų. Mišinyje susidaro trys sluoksniai – skysto muilo, guašo ir vandens, todėl burbulai tampa sunkesni ir nesusprogsta iškilę į paviršių. Be to – skystas muilas turi ypatybę vienu metu plėstis į visas puses. Dėl to burbulai nesprogsta, o tarsi „keliauja“ iš stiklinės. Susijungus kelių spalvų burbulams, jie susilieja ir sudaro kitą atspalvį. Grupės ugdytiniai buvo puikiai nusiteikę, tyrinėjo ir džiaugėsi įdomia veikla.

„Drugelių“ grupės vaikai atliko eksperimentą – „Spalvoti vulkanai“. Grupės ugdytiniai diskutuodami ieškojo atsakymų į probleminius klausimus, patyrė atradimo džiaugsmą. Ugdytiniai sužinojo kaip išsiveržia spalvoti „vulkanai“, pamatė kaip fontanu pradeda veržtis putos sukurdamos bėgančios lavos įspūdį.

„Kodėlčiukų“ grupės vaikai atliko eksperimentą – „Nepaprastosios druskos savybės“ ir aiškinosi druskos spalvą ir skonį. Pedagogė kartu su ugdytiniais atliko eksperimentus: druska ir monetos, druskos savybė pakelti į viršų kiaušinį, druskos savybė prisitraukti prie baliono paviršiaus, kaip pripūsti balioną be oro su druskos pagalba.

„Boružėlių“ grupės ugdytiniai atliko eksperimentą su spalvomis. Aiškinosi kokios jos būna, kaip susimaišo ir kokios naujos spalvos gaunasi.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos